#plantingthevisualtree

Het breed uitdragen van de gemeenschappelijke visuele taal om de communicatie tussen mensen te versterken. 

 

Waarom #plantingthevisualtree?

In 14 november 2013 was ik te gast op Creativeville van Flanders District of Creativity.  Daar zag ik voor het eerst een visual sketchnoter aan het werk. Ik was gefascineerd hoe iemand kennis, informatie, speeches in beeld kon brengen.  Deze "sketchnoter" was op dat moment té goed, té exclusief, té ongrijpbaar voor mij. Een verkeerde aanname. 

 Vandaag beklaag ik me dat ik er toen niet meteen mee ben begonnen. Een levensles.  De fascinatie voor beeld en kleur bleef echter sluimeren.  Het was Tony Buzan, de uitvinder van Mindmapping, die me in 2015 overtuigde met wetenschappelijke onderbouwde argumenten dat visualisatie en visual management écht werkt.   Na een boeiend visueel avontuur toon ik vandaag aan dat visualisatie een talent is dat in elk van ons zit.  Niet zomaar een talent.  Een talent dat mensen samenbrengt en laat communiceren.  

"Het is mijn missie om de visuele taal breed uit te dragen om de communicatie tussen mensen te versterken. Ik laat mensen proeven van de kracht van visualisatie.  In beeld brengen van kennis en informatie is geen exclusieve voor grafische talenten, het is een vaardigheid dat elk in ons zit"

Door het inzetten in mijn eigen praktijk.  En in het bijzonder uit te dragen tijdens lezingen, workshops in bedrijven, doe-momenten met ouders en kinderen, pedagogische studiedagen en themadagen in het onderwijs, , teambuildingactiviteiten, ... Tijdens deze activiteiten laat ik mensen hun visueel talent en de kracht ervan in communicatie ontdekken.  Ik breng mijn persoonlijk verhaal. De boom is het symbool van groei. 

Tijdens een teambuilding dag in Sint-Jozefscollege in Wervik werd visueel vorm gegeven aan de visietekst van de school.

Visualisatie in Onderwijs - Sint-Jozefscollege Wervik

Ook  bij leerlingen laat ik de visuele boom planten.  Een voorbeeld uit de praktijk in Stedelijk Lyceaum Zuid in Antwerpen:

"Creadag is in onze school een heel bijzonder event. Alle lessen worden dan geschorst en vervangen door een twintigtal creatieve workshops waarvan de leerlingen er telkens twee à drie mogen kiezen. Onze leerlingen hebben zichzelf overtroffen tijdens de workshop Sketchnoting. Na een  korte verkenning van de basics van deze verrassende taal zijn ze erin geslaagd om zelf de leefregels van onze school te tekenen. Dat is een aanrader: het brengt dialoog op gang over de juiste inhoud en het waarom, zorgt voor gedragenheid, eigenaarschap en dat ze die regels beter zullen onthouden. We zien er al naar uit sketchnoting ook voor de lessen in te zetten. Dank u wel, Karl voor de prima begeleiding.   Chris Derboven - Stedelijk Lyceum Zuid in Antwerpen

Visualisatie in onderwijswereld - Schoolreglement in beeld brengen

Karl Mortier - Diksmuidseweg 120 - 8900 Ieper - BVBA KMCONSULTING.BE - BE 0 890 238 185